söndag 22 april 2012

Att föda barn har inte med prestation att göra!


"Födande engagerar kropp och själ som samverkar på ett fullständigt fantastiskt spännande och lidelsefullt sätt. Det finns ingenting som heter att lyckas eller misslyckas vid förlossningen. Du kan inte göra bort dig eller skämma ut någon när du föder barn." /Sheila Kitzinger ur Att vänta och föda barn

På föda utan rädsla-kursen jag hade idag pratade jag lite extra om att det inte är någon prestation att föda barn och att vi bara ska släppa alla våra krav på oss själva. Både för den födande och för den som är stöd. Det är så lätt att vi hindrar oss själva när vi ställer krav på att prestera. För att kunna mäta vår prestation måste vi också jämföra oss med andra, något som är dömt att misslyckas när det gäller förlossningar. Vi är olika, våra förlossningar är olika och vi kan inte ställa oss mot varandra.

Ibland jämför kvinnor hur länge de var inne på förlossningen eller hur många centimeter de var öppna när de kom in, om de födda med smärtlindring eller inte. Det kan vara intressanta saker att veta och visst är det bra är dela med sig av erfarenheter men inte om det görs i syfte att bräcka någon annan eller ur just jämförelsesyfte.

Jag gillar verkligen Sheila Kitzingers ord här ovan och jag vill gärna påminna om att det inte finns något "som heter att lyckas eller misslyckas vid förlossningen".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar